Eerste Hulp Bij Psychose

Als je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving psychotische klachten ervaart, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Help


Eerste Hulp Bij Psychose

Het eerste contact

Het eerste contact heet de intakefase. Hierin krijg je een paar gesprekken met een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV). Deze SPV is jouw behandelaar en legt je uit wat je allemaal kan verwachten. Samen met de SPV zal je een voorlopig behandelovereenkomst (behandelplan) opstellen.

Soms denken mensen dat een behandeling automatisch betekent dat ze verplicht medicijnen moeten slikken en dat ze opgenomen / opgesloten moeten worden. Vaak is dit niet het geval.
In enkele gevallen moeten mensen worden opgenomen, maar... dit gebeurt niet zomaar. Volgens de wet BOPZ zijn er bepaalde eisen waardoor je tegen je wil in opgenomen kan worden. Een van de voorwaarden is dat er sprake moet zijn van 'acuut gevaar voor jezelf of voor een ander'. Dit wordt getoetst door een rechter of burgemeester.

Wat is er met mij aan de hand?

Er zal eerst gekeken worden naar wat er precies aan de hand is. Hiervoor krijg je een afspraak met de dokter (psychiater) en met de psycholoog. De psychiater maakt kennis met jou en vraagt je naar je klachten. De psycholoog vraagt, aan de hand van een interview, uitgebreid naar de ervaringen die je hebt of hebt gehad. Jouw SPV zal met je familie praten om een goed beeld te krijgen van de klachten. Zo kan je hulpverlener erachter komen wat voor soort psychose je hebt.

Contact