Eerste Hulp Bij Psychose

Als je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving psychotische klachten ervaart, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Help


Eerste Hulp Bij Psychose

Ervaringdeskundigheid

Een ervaringsdeskundige is een (ex)cliënt(e), hij of zij weet als geen ander wat het betekent om psychische problemen te hebben. Een ervaringsdeskundige heeft, door zijn eigen ervaringen, kennis over psychische problemen en wat dat voor je betekent. Hij heeft geleerd welke handvatten, oplossingen en strategieën juist wel of niet werken. Uit ervaring weet hij welke steun belangrijk is, en welke begeleiding en behandeling aansluit bij de problemen die je ervaart.

Steeds vaker maken ervaringsdeskundigen deel uit van een behandelteam. Zij leveren vanuit hun eigen expertise een belangrijke bijdrage aan de behandeling. Een ervaringsdeskundige kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een goede communicatie is tussen jou en het behandelteam.
Voor jou kan het ook prettig zijn om met iemand te praten die dezelfde (of vergelijkbare) problemen heeft meegemaakt als jij.

De ervaringsdeskundige kan zowel jou, maar ook je behandelaar advies geven, en een luisterend oor zijn. Ervaringsdeskundigen spelen een grote rol bij het opzetten en begeleiden van bijvoorbeeld herstelwerkgroepen.

Wil je meer weten over ervaringsdeskundigheid? neem dan een kijkje op deze site

Contact