Eerste Hulp Bij Psychose

Als je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving psychotische klachten ervaart, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Help


Eerste Hulp Bij Psychose

Gesprekken


Je hebt individuele gesprekken met jouw behandelaar (SPV), eventueel met een psycholoog, en soms met een psychiater. Deze behandelaren werken met elkaar samen om de behandeling zo efficiënt mogelijk te maken.

De Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige:

Samen met jouw behandelaar bespreek je de dingen waar je tegen aanloopt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over je klachten, hoe je met je klachten om kan gaan, maar ook over praktische problemen, zoals wonen, studie of werk. Daarnaast maak je samen met je behandelaar een signaleringsplan.

De psycholoog:

De gesprekken bij de psycholoog noemen we cognitieve gedragstherapie (CGT).
Dit is een manier om beter te leren omgaan met je wanen of hallucinaties. De therapie kan zich ook richten op negatieve symptomen, angsten of depressie. Het doel is dat je minder last hebt van deze klachten en dat je niet zo belemmerd wordt in je dagelijkse bezigheden.

De psychiater:

Kijkt samen met jou naar soorten medicijnen die je kan gebruiken, controleert of last hebt van bijwerkingen, en houdt je lichamelijke gezondheid in de gaten.

Contact