Eerste Hulp Bij Psychose

Als je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving psychotische klachten ervaart, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Help


Eerste Hulp Bij Psychose

EHBP

Als je het idee hebt dat je last hebt van psychotische klachten, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts!

Als je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving psychotische klachten ervaart, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk uit te zoeken. In de praktijk zien we dat het vaak twee jaar kan duren voordat iemand met een psychose hulp zoekt en/of krijgt.
Een psychose kan op verschillende levensgebieden heel ingrijpend zijn, zoals werk, studie, financiën en sociale contacten. Door tijdig in te grijpen, kan je problemen op deze gebieden beperken of zelfs voorkomen.
Hoe eerder de psychose wordt behandeld, des te groter de kans op volledig herstel.
Net zoals lichamelijke klachten, moet je bij psychische klachten ook zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts. Het is van belang om je klachten te bespreken met de huisarts, zodat hij jou goed kan doorverwijzen naar de juiste instantie.
Als je het prettig vind, kan je een naaste, zoals een familielid, partner of vriend, vragen om mee te gaan. Deze kan je ondersteunen bij gesprekken.
Het is belangrijk om te weten dat drugs vaak een negatief effect hebben op de psychotische klachten. Ze kunnen de klachten verergeren.
 
Nog wat algemene tips:

  • Slapen: probeer ’s avonds te slapen en overdag wakker te blijven. Probeer circa 8 uur te slapen
  • Alcohol / drugs: liever helemaal geen drugs/alcohol. Dit kan best lastig zijn, probeer het in ieder geval tot een minimum te beperken.
  • Houdt contact met vrienden en familie
  • Maak je klachten bespreekbaar met mensen die je vertrouwt
  • Zorg dat je weinig last van stress hebt
  • Ga door met je dagelijkse bezigheden / activiteiten

Contact