Eerste Hulp Bij Psychose

Als je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving psychotische klachten ervaart, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Help


Eerste Hulp Bij Psychose

Herstel

Als je te maken krijgt met psychische problemen, heeft dit veel impact op allerlei gebieden in je leven. Je kunt je werk (deels) kwijt raken, je voelt je niet gezond, relaties en vriendschappen kunnen veranderen en mogelijk krijg je te maken met vooroordelen in je omgeving. Hier kun je erg onzeker van worden en het haalt je uit je kracht.
Nadat je bent behandeld voor de psychische problemen volgt een periode waarin je bijkomt en alle bovenstaande zaken weer belangrijk worden. Deze fase noemen we de ''herstel'' fase.

Herstel staat niet gelijk aan genezing, maar het betekent dat je leert zien waar je eigen kwetsbaarheden en talenten liggen, waardoor je weer de baas wordt over je eigen leven.

Herstel betekent niet automatisch dat alles weer hetzelfde zal zijn als vroeger, maar het staat voor het hervinden van je eigen kracht, regie en autonomie in je leven op het gebied van:

  • je gezondheid, 
  • je dagelijks functioneren,
  • je relaties, en
  • je maatschappelijke rollen.

Herstellen is iets wat je zelf doet. Je leert je kwetsbaarheid te (h)erkennen en zoekt een manier om hier mee om te gaan. Hierbij ga je uit van de dingen die goed gaan. Lees hier het verhaal van een ervaringsdeskundige over herstel.

Herstelwerkgroepen

Binnen de GGZ worden steeds vaker ervaringsdeskundigen in de teams ingezet.

Zij kunnen een belangrijke rol spelen in de ondersteuning op de weg naar je herstel. Ook wordt er gewerkt met herstelwerkgroepen. Dit zijn groepen waarin de deelnemers ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven om te herstellen van een bepaalde psychische aandoening. De leden maken kennis met het begrip herstel. Aan de hand van thema's worden eigen ervaringen ingebracht en met elkaar besproken. Daarbij wordt een herstelthema uitgediept. Zo verwerven de deelnemers ervaringskennis en ontwikkelen een persoonlijk en gezamenlijk herstelperspectief. Deze groepen worden meestal begeleid door een ervaringsdeskundige.

Wil je meer informatie krijgen over herstel of over de werkgroepen neem dan eens een kijkje op de site van het Trimbos instituut.

Je kunt met je verhaal en ervaringen ook anderen helpen, deel je verhaal! dit kan makkelijk op de site van anoiksis.

Contact