Eerste Hulp Bij Psychose

Als je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving psychotische klachten ervaart, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Help


Eerste Hulp Bij Psychose

Psychose?!

Een psychose ontstaat meestal langzaamaan voordat het echt duidelijk zichtbaar is voor jezelf, je familie en je vrienden. Je kan bijvoorbeeld opmerken dat er iets gaande is; iets waar je niet helemaal je vinger op kan leggen. Het gevoel dat er iets ergs gaat gebeuren. De eerste keer word je door een psychose verrast. Jij niet alleen trouwens, maar ook je ouders, broers, zussen, en vrienden.

Gedachten en gevoelens die je ervaart zouden voortekenen van een psychose kunnen zijn. Bijvoorbeeld het gevoel dat onbekende mensen negatief over je praten of het gevoel dat je bekeken wordt.

Hieronder een film van GGZ Friesland waarin Jochem vertelt over zijn psychose:

Een psychose kan een kenmerk zijn van verschillende psychische aandoeningen, waaronder trauma, depressie, manisch-depressiviteit (bipolaire stoornis), persoonlijkheidsproblematiek en schizofrenie.

Iemand die een psychose meemaakt, kan last hebben van verschillende klachten. Deze klachten noemen we symptomen. De symptomen worden onderverdeeld in positieve symptomen en negatieve symptomen.

Contact