Eerste Hulp Bij Psychose

Als je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving psychotische klachten ervaart, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Help


Eerste Hulp Bij Psychose

Oorzaken

Zoals bij veel gezondheidsproblemen is het een combinatie van factoren. We begrijpen nog niet alle details van het ontstaan van psychoses, maar het is wel duidelijk dat erfelijke genetische factoren én persoonlijke omstandigheden samen een psychose veroorzaken.

Genen en psychose

Stel: jij en je zus zijn een eeneiige tweeling. Dan hebben jullie 100% dezelfde genen. Uit onderzoek is gebleken dat als één van jullie een psychose krijgt dat de ander dan een risico van 50% heeft om ooit ook een psychose te krijgen.

Maar, wat betekent dat?
Twee dingen: 1. blijkbaar speelt erfelijkheid een grote rol bij psychoses, en 2. de kans is fifty-fifty, dus erfelijkheid zegt lang niet alles.

Hoe zit dat met genen?

Sinds kort kunnen we alle menselijke genen meten. Daardoor is er een grote zoektocht begonnen naar welke genen welke gezondheidsproblemen beïnvloeden. Inmiddels zijn er minstens 10 stukjes van het menselijk genenpakket aangewezen die te maken zouden hebben met psychose. Waarschijnlijk verhogen al die stukjes de kans op een psychose een klein beetje. Mensen die een psychose krijgen hebben één of meer van deze genen, waardoor hun gevoeligheid voor psychose vergroot is. Hoe meer genetische aanleg je hebt, hoe minder omstandigheden tegen hoeven zitten om een psychose te krijgen.

Omgeving en psychose

Behalve genetische aanleg zijn er ook gebeurtenissen en omstandigheden die het ontstaan van een psychose in de hand werken. Deze treden op verschillende momenten in het leven op.
Als je nog niet eens geboren bent kunnen ondervoeding van je moeder of infecties die zij tijdens de zwangerschap oploopt, je kans op het krijgen van een psychose later in je leven vergroten. Hetzelfde geldt voor een moeilijke geboorte, als je zuurstoftekort hebt gehad tijdens de bevalling. In de kindertijd kunnen traumatische ervaringen, zoals seksueel misbruik, veel schade toebrengen. In de puberteit kan het gebruiken van drugs (ook cannabis!) een negatieve invloed hebben. Veel en langdurige stress vergroten de kans op een psychose ook.

Psychose = genetische aanleg + gebeurtenissen + omstandigheden

De optelsom van genetische aanleg en omstandigheden en gebeurtenissen in je leven bepaalt uiteindelijk of je een psychose krijgt. Onderstaand plaatje geeft drie voorbeelden van mensen met een psychose door verschillende combinaties van oorzaken. De taartpunten zijn bij iedereen weer net een beetje anders. 


           
                      Angela A                         Boualid B                          Charlie C

Zo had de moeder van Boualid B een infectie op het moment dat zij zwanger was van hem en is hij geboren in een stad (wat ook een van de stressfactoren is die een rol kunnen spelen bij het krijgen van een psychose). 6 jaar geleden was Boualid getuige van een ernstig auto ongeluk, iets wat hem lang heeft bezig gehouden. Hij blijkt ook op Gen 2 een belasting te hebben voor psychose. Deze combinatie maakt dat hij een psychose heeft gekregen.

Contact