Eerste Hulp Bij Psychose

Als je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving psychotische klachten ervaart, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Help


Eerste Hulp Bij Psychose

StigmaHet zou kunnen dat een van je vrienden, collega’s of familieleden te maken heeft met een psychische aandoening. Een psychische aandoening treft bijna de helft (om precies te zijn 42,7%) van de Nederlanders ooit in zijn of haar leven. Ondanks het feit dat veel mensen te maken krijgen met een psychische ziekte, zoals bijvoorbeeld een psychose, rust er toch een taboe op. Mensen met een psychische ziekte, hebben er vaak een tweede ziekte bij, namelijk stigmatisering.

Wat is een stigma?

Een stigma is een vooroordeel dat aan een bepaald persoon wordt gekoppeld.  Als je stigmatiseert maak je een verschil tussen ‘ons’ als normale mensen en ‘hen’ als abnormaal en psychisch ziek. We gebruiken dan stereotypen om de verschillen te benadrukken. Onwetendheid, verkeerde informatie en schrikbeelden in de media versterken deze verschillen nog eens.

Soorten stigma

In de literatuur is veel geschreven over vormen van stigma. Een aantal voorbeelden:

  • Zelfstigma: stigma dat je jezelf oplegt bijvoorbeeld: 'ik ben depressief dus ben ik een mislukkeling'
  • Publiek stigma: bijvoorbeeld door de media, zoals 'mensen met een psychose zijn gevaarlijk’, of ‘de buurt denkt dat ik gek ben, omdat ze weten dat ik een keer opgenomen ben geweest’
  • Associatief stigma: stigma gevoeld door de naasten: De omgeving vindt mijn zoon gek en mij daardoor ook.
  • Labelvermijding: uit angst voor stigma zoeken mensen geen hulp.

Op de site www.samensterkzonderstigma.nl kun je meer lezen over het onderwerp stigmatiseren. Je krijgt tips over wat je zelf kunt doen om stigmatiseren tegen te gaan, informatie over de mythes die ervoor zorgen dat er gestigmatiseerd wordt, en nog veel meer.

Contact