Eerste Hulp Bij Psychose

Als je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving psychotische klachten ervaart, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Help


Eerste Hulp Bij Psychose

Wat is een psychose

Psychotische mensen kunnen de wereld als vreemd, overweldigend en angstaanjagend ervaren. Je merkt bijzondere dingen op, er is van alles gaande en je bent de enige die ziet en ervaart wat er gebeurt.

Een psychose kan een kenmerk zijn van verschillende psychische ziekten, waaronder trauma, depressie, manisch-depressiviteit, persoonlijkheidsproblematiek en schizofrenie. Bij een psychose kan je last hebben van positieve symptomen. Dit zijn ervaringen die er eerst niet waren, maar erbij gekomen zijn.

Bij schizofrenie kan het voorkomen dat je naast positieve symptomen, ook negatieve symptomen hebt. Bij negatieve symptomen ontbreekt er iets: iemand is bijvoorbeeld vlak, komt tot niets, heeft minder energie dan gewoonlijk.

Hoe kom je aan een psychose?

Zoals bij veel gezondheidsproblemen word je psychotisch door een combinatie van factoren. We begrijpen nog niet alle details van het ontstaan van psychoses. Wel is het duidelijk dat erfelijke genetische factoren én persoonlijke omstandigheden samen een psychose veroorzaken. Hier kan je meer lezen over de mogelijke oorzaken van een psychose.

Contact